Fotók Iskolaújságok Iskolák elérhetőségei Iskoláink híres tanulói Táborok Regisztráció / Belépés


ZALABA ZSUZSA író, újságíró


Szeretsz utazgatni, hol érzed magad leginkább otthon a nagyvilágban? Hol szeretnél élni, ha kívánhatnál egy merészet, melyik ország, város, falu lenne az?

Zalaba Zsuzsa: - A kérdés izgalmas s a válaszom sem lesz valószínűleg unalmas, hiszen ha visszapergetem az időt, lássuk csak, hány helyen is éltem eddig? Párkányban születtem, Esztergom szomszédvárosában, amit a Duna választ el Magyarországtól, szlovákiai kisváros, sok-sok magyar család él ott . A mellette lévő Muzsla községben nőttem fel, ott jártam óvodába, általános iskolába, ott éltek a nagyszüleim és csodálatos, mesés falunak találtam mindig is. Fantasztikus, finom boraik vannak, édesapám is a mai napig ott termeszti a szőlőjét s a téli estéken bizony elővesszük a kincset érő borocskát

Zsuzsa a párkányi szülői ház bejáratában, Szlovakiaban
A középiskolás éveimet Érsekújvárott töltöttem, csodálatos évek voltak ezek, itt szerettem meg az irodalmárokat, az akkor még működő Iródiát, amely a kortárs fiatal magyar írókat karolta fel Nem is volt aztán vitás, hogy újságíró leszek, imádtam a fehér papírra vetett sorokat, szavakat, gondolatokat írni és közvetíteni. Elkerültem hát Pozsonyba, s hogy felvegyenek az újságíró szövetségbe, aktívan kezdtem készíteni az interjúimat, riportjaimat, közben meg az akkori magyar sajtónak köszönhetően el-eljártam egy-egy újságíróképző összejövetelre ezek mindig hétvégeken zajlottak, akár több napon keresztül is. Kalandosak voltak ezek a napok, mert megismerhettem a példaképeimet, a neves újságírókat s mivel verseket is írtam már akkoriban, tagja lettem az írószövetségnek is, s mi sem érthetőbb, minthogy újságíróként dolgoztam végül a felvidéki magyar sajtó részére több mint tíz éven keresztül.
Utazgattam széltében-hosszában Szlovákiában, főleg magyar vonatkozású beszélgetőpartnereimhez, s mivel egyre gyakrabban kezdtem aztán interjúkat készíteni Budapesten is, tágultak az állomások, utak az életemben.
Aztán kikötöttem egy időre Magyarországon, megízleltem Budakalász meseszép táját, Szentendre varázsát, s Budán is éltem egy évig ahol a színház, a mozi, a fantasztikus ételek sosem maradhattak ki a palettáról .
A családommal elkerültem aztán Ausztriába, nem messze a Fertő tó környékére, ahol meg belecsöppentem egy másik életritmusba, kultúrába, amit szintén értékesnek és izgalmasnak találok.
Hol szeretnék élni? Most itt, ahol vagyok éppen, s majd egyszer később valami nyugis kis helyen, tóparton vagy egy piciny kis faluban, ahonnan minden elérhető . Ha akarom.
Ahol lehet írni a gyertyák fénye mellett, hallgatni a csendet, a tücskök ciripelését . Ahol reggelente a pék adja a kenyeret és a halászok bedobják a hálóikat a kis csónakjukról a hatalmas tóba . Ahol nincs rohanás, pörgés, idegeskedés és szorongás . Persze, ezt már csak akkor élheti meg talán az ember, ha ő maga is lenyugodott és megérkezett. Én egyelőre folyton ÚTON VAGYOK.


a neves osztrák Leo Hillinger modern borozójában, borkóstolón Ausztriaban
Mivel foglalkozol mostanában, merrefele tekeregsz lazításképpen a világban?

Zalaba Zsuzsa: Nem gyakran, de évek óta könyveket írok s az egyik ilyen megjelent gyerekkönyvemhez készítettem egy gyermek-tini-szülői internetes portált is, s lassan már hat éve ezzel dolgozom. Interjúkat készítek és sok egyéb szórakoztató jellegű mellékletet állítok össze a honlapomra. Nemrégiben elkezdtem dalszövegeket írni, ezeket akár versként is lehet olvasgatni a www.csutkamano.hu Dalok-versek rovatában. Farnbauer Péter zenésznek, hangmérnöknek köszönhetően azonban meg lettek zenésítve a dalszövegeim és az ő stúdiójában albumot is készítettünk belőlük, melyen ő is énekel és Harcsa Veronika, Vincze Lilla, Sánta Béla s jónéhány gyermek is közreműködik. CSUTKAMANÓ TITKAI a címe és minden gyermeknek, gyermeklelkű felnőttnek tiszta szívvel ajánlom, mert csakis szárnyalni, mókázni hívja az embert! Három ország között pergek állandóan a munkáim végett: Magyarország, Szlovákia és Ausztria, igaz, az egyik ifjúsági regényem lektorára meg éppen Skóciában találtam rá, azok után, hogy egy Münchenben élő magyar barátnőm fordította angolra a kéziratomat s ehhez kellett lektor. A honlapomra meg egyenesen Londonból kapom az eredeti fotókat a legnagyobb világsztárokról, mivelhogy az egyik legnagyobb európai fotóügynökségnek dolgozik az ott élő felvidéki származású magyar barátom, Deme Dániel. S mivel nap mint nap rá kell jönnöm arra, hogy ez a hatalmas világ hirtelen nem is tűnik olyan nagynak, főleg, ha sok benne a barátunk! Csodálatos dolog naponta leveleket kapni Amerikában, Németországban, Svájcban, Angliában, Romániában, Ausztráliában vagy a fene tudja honnan . Az emberek szétszóródnak, de a barátság, az érzés, hogy gondolnak rád . Összetart bennünket.

Melyik ország konyháját szereted a legjobban?

Magyarországon, a Budakeszi Vadasparkban kisfiaimmal
Zalaba Zsuzsa: A hasamat szeretem a legjobban, akár Micimackó, éppen ezért szívesen kóstolok meg mindent (igaz, a tengeri herkentyűket egy kicsit nagyítóval figyelem, de hősként kóstoltam meg a sushit, és azóta imádom, ódzkodva kóstoltam meg a tonhalas salátát, s most a kedvenc kajám). Rejtély számomra, hogy ezek után miért is rajongok még mindig a jó magyar rakott krumpliért, töltött paprikáért, csibepaprikásért és a lángosért Még az illatuktól is jókedvre derülök. S lássuk be, a finom magyar borok is gyógyerővel bírnak és nyugodtan megállnák a helyüket szerte a nagyvilágban, ha lenne megfelelő reklámhátterük, marketingjük.
Én becsületesen reklámozom a magyar ételeket és italokat a környékünkön, itt lassan már mindenki tudja, hogy milyen a jó magyar gulyás és paprikás krumpli, a jókai bableves és a takartos káposzta.

Télen vagy nyáron szeretsz pörögni, csavarogni? A vízpartot vagy a múzeumokat kedveled inkább?

Zalaba Zsuzsa: A nyarat imádom, a vizet is mindenek fölött szeretem szerintem sellő voltam előző életemben, mert még napozni sem igen láthatnak az ismerőseim, inkább víz alatt úszkálok a tiszta medencében Vízibiciklizni, csónakázni, hajózni is szívesen megyek, a katamarán is fantasztikus élményt jelentett számomra, sőt, a tenger fölötti ejtőernyőzést sem hagyhattam ki pár évvel ezelőtt. Télen a hóhullást szeretem, fiatalabb koromban vágytam a sielésre, vakmerő voltam, most csak úgy nyugisan csúszkálok a többiek kedvéért, igy vagyok a korcsolyával is, már nem száguldok ezerrel a befagyott tavon . Bevallom, szívesen iszogatom a forró rumos teát a Fertő tó szélén, itt ennek nagyon megadják a módját, kikötött hajókról kínálják a finom forró puncsot és a gőzölgő teákat.

Ha lehetne 3 kívánságod, mi lenne az?

Az egészségünk soha ne hagyjon el minket, a világ legyen izgalmas, de ne legyen veszedelmes, s végül: tudjunk megállni észrevenni a kincseinket, az értékeket, amik mellett olyan sokszor csak úgy elrohanunk!